Ga naar hoofdinhoud
Lettergrootte: A- A+

Ernstige bijziendheid (myopie) bij kinderen

Ernstige bijziendheid is in toenemende mate een belangrijke oorzaak van slechtziendheid bij kinderen die op latere leeftijd vaak tot blindheid leidt.
De twee belangrijkste factoren zijn erfelijkheid – je ziet dan sterke brillen vaak in families voorkomen – en omgevingsfactoren.

De belangrijkste omgevingsfactor is het langdurig ‘lezen’ op korte afstand waardoor de ogen gestimuleerd worden om bijziend te worden. Aangezien kinderen de laatste tien jaar in snel toenemende mate meer schermtijd op hun mobiele telefoon, tablets en computers gebruiken, neemt de hoge myopie – zeker bij kinderen met een erfelijke aanleg – sterk toe.

Als er niets aan gedaan wordt, zal de hoge myopie in de toekomst één van de voornaamste oorzaken van blindheid worden.

Het is van essentieel belang om via een voorlichtingscampagne een halt toe te roepen aan de toenemende ‘beeldschermtijd’ van kinderen. Daarnaast zal ook onderzoek gedaan moeten worden naar de genetische oorzaken. Hierdoor wordt meer inzicht van het ziektemechanisme verkregen. Door dit begrip kan een begin worden gemaakt met het ontwikkelen van een nieuwe behandeling.

Toename van blindheid over de jaren.

Bij kinderen waarbij de myopie heel snel toeneemt wordt nu geprobeerd om deze groei af te remmen met specifieke oogdruppels. Dit werkt niet perfect maar is in ieder geval iets. Onderzocht moet worden wat de meest ideale dosering van deze behandeling is. De onderzoeksleider van dit onderzoeksthema is prof.dr. Caroline Klaver van het ErasmusMC en Radboudumc. Het komende onderzoek is erop gericht om uit te zoeken wat nu de beste behandeling is om ernstige bijziendheid in de hand te houden. Het is nodig om verschillende patiënten te onderwerpen aan verschillende concentraties van geneesmiddelen. Verwacht wordt dat daarna de optimale behandeling gepresenteerd kan worden. De benodigde financiële middelen bedragen € 75.000 per jaar. De looptijd van dit onderzoek is vier jaar.

Back To Top